Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
 

Postovani,  

Web stranica multiplaskleroza.ba je mjesto gdje cete naci sve informacije o samoj bolesti i nacinima lijecenja, medicinskim i alternativnim.                                          Nadamo se da ce postati mjesto na kome ce se oboljeli od MS-e, njihove porodice i svi zainteresovani, rado okupljati, razmjenjivati misljenja, ideje i znanja o ovoj bolesti koja nas sve povezuje.
Stranica je pocela sa radom u julu  2008. i vec od pocetka postojanja je uspjela da ispuni svoj prvobitni cilj. Tome je doprinjela i cinjenica da ova stranica posjeduje ozbiljan i kvalitetan tim urednika i administratora, koji posjeduju znanja i znacajno iskustvo iz oblasti koje uredjuju.

 
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
     
Ova PODMUKLA BOLEST napada mlade, a simptomi su utrnulost, tremor i vrtoglavica Verzija za štampu E-mail
ImageRoditelji, najvaznije je da URADITE OVO Multipla skleroza je oboljenje mozga i kicmene mozdine, najcesce je progresivna i moze da dovede do visokog stepena funkcionalne onesposobljenosti. Najcesce se javlja kod mladjih osoba, izmedju 20. i 40. godine, mada nekad moze da se javi i kod dece mladje od 10 godina i starijih od 50.
Multipla skleroza je podmukla bolest
Nazalost, savremene lekove koji usporavaju napredovanje bolesti prima svega 10 odsto od 7.000 pacijenata u Srbiji sa ovom dijagnozom, dok ostali dobijaju terapiju koja im samo umanjuje tegobe.
Najvaznije je da se prepozna na vreme
Bolest obicno dolazi podmuklo, sa simptomima kao sto su iznenadni gubitak vida na jednom oku pracen bolom, slabost ekstremiteta, teskoce koordinacije i odrzavanja ravnoteze, spazmi misica, zamor, utrnulost ekstremiteta ili dela tela, gubitak osecaja za dodir, tesskoce s govorom, tremor i vrtoglavica.
Koji su nacini lecenja ove podmukle bolesti dostupni pacijentima u Srbiji, pitali smo prof. dr Gordanu Toncev, direktorku Klinike za neurologiju Klinickog centra u Kragujevcu.
– Kod nas postoji konsenzus da se pogorsanje multiple skleroze leci visokim dozama kortikosteroida u trajanju od pet dana s ciljem da se novonastale tegobe i neuroloski znaci potpuno povuku. Ako ne dodje do potpunog oporavka, ponavlja se terapija duplo vecim dozama kortikosteroida nakon dve nedelje. Ukoliko se radi o teskom pogorsanju, nakon dve nedelje radi se terapijska izmena plazme – objasnjava doktorka Toncev i dodaje da je veoma vazno da se terapija zapocne na vreme jer je tako veca verovatnoca da ce se tegobe povuci i da nece nastati invalidnost.
Tok bolesti je moguce promeniti
Nasa sagovornica kaze da su u poslednjih dvadesetak godina u svetu, a i kod nas, registrovani imunomodulatorni lekovi koji mogu da modifikuju prirodni tok bolesti.
Mozda vas zanima...
– Nazalost, u Srbiji je dostupna samo prva linija ove terapije, i to za nedovoljan broj pacijenata, a na osnovu epidemioloskih podataka vidimo da se taj broj svake godine uvecava. Od 2005. o trosku Fonda za zdravstveno osiguranje leci se oko 750 pacijenata, sto je oko 10 odsto procenjenog broja obolelih. Svi oni lece se interferonima beta i glatiramer acetatom, koji su prva linija terapije. To su sve injekcione terapije koje se primaju svaki dan, svaki drugi dan, tri puta nedeljno ili jednom nedeljno – objasnjava doktorka Toncev.
Mozda vas zanima...
Od 2005. godine, od kada se i kod nas primenjuje imunomodulatorna terapija, kod jednog broja obolelih vise se nije javljalo pogorsanje.
– Oni su jos uvek na terapiji, rade, radjaju decu i okolina cesto i ne zna da su bolesni. S druge strane, neki pacijenti ne shvataju neophodnost ranog lecenja, pojavljuju se u odmakloj fazi bolesti i zahtevaju terapiju u trenutku kad vise ne ispunjavaju uslove za njenu primenu. Sve klinicke studije su pokazale da rano zapocinjanje terapije daje najbolje rezultate.
Potrebno je vise inovativnih lekova
Kriterijumi za ukljucivanje u inovativnu, imunomodulatornu terapiju jesu dva pogorsanja u dve godine, cime se dokazuje da je bolest aktivna.
– Problem je kada pacijent ne odgovori na prvu liniju terapije, jer lekovi druge i trece linije nisu dostupni nasim pacijentima – istice dr Gordana Toncev, direktorka Klinike za neurologiju Klinickog centra u Kragujevcu.
Preuzeto sa: https://zena.blic.rs/zdravlje/ova-podmukla-bolest-napada-mlade-a-simptomi-su-utrnulost-tremor-i-vrtoglavica/p3n1e52
 
   

Pitamo posjetioce...

Da li ste upoznati sa MS-om?
 
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
 
Mitra Global CMS  
JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club
  Advertisement
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
   
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS