Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
 

Postovani,  

Web stranica multiplaskleroza.ba je mjesto gdje cete naci sve informacije o samoj bolesti i nacinima lijecenja, medicinskim i alternativnim.                                          Nadamo se da ce postati mjesto na kome ce se oboljeli od MS-e, njihove porodice i svi zainteresovani, rado okupljati, razmjenjivati misljenja, ideje i znanja o ovoj bolesti koja nas sve povezuje.
Stranica je pocela sa radom u julu  2008. i vec od pocetka postojanja je uspjela da ispuni svoj prvobitni cilj. Tome je doprinjela i cinjenica da ova stranica posjeduje ozbiljan i kvalitetan tim urednika i administratora, koji posjeduju znanja i znacajno iskustvo iz oblasti koje uredjuju.

 
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
     
Integralne zitarice Verzija za štampu E-mail
ImageVodic kroz integralne zitarice
Zitarice… Koliko ih zapravo dobro poznajemo?

U vecini slucajeva  u nasoj kuhinji koristimo integralnu rizu te cjelovito psenicno brasno. Ali na policama trgovina zdrave hrane postoji toliko vrsta zitarica, na koje zaboravljamo ili o kojima nista ne znamo, pa ih izbjegavamo. Saznajte vise o integralnim zitaricama i njihovim ljekovitim svojstvima. Pocnite kuhati raznovrsno, ukusno i zdravo! U ovu listu ukljucili smo i biljke koje zvanicno ne pripadaju porodici zitarica, ali zbog svojih nutritivnih svojstava su vrlo slicne zitaricama. Bezglutenske zitarice oznacene su tipkom "gluten free".
1. Dinkel
Krupnik, dinkel ili pir je jedna od najstarijih zitarica, koja potice iz Azije. Spominje se u Starom zavjetu. Dinkel sadrzi nesto vise proteina od psenice, nezasicene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, zeljezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna. Pomaze u borbi protiv anemije, djeluje laksativno i okrepljujuce. Ima izrazeno antioksidativno djelovanje. Povoljno djeluje kod koznih i alergijskih osipa, neurodermitisa, reumatskih oboljenja te povisenog kolesterola. Da bi se pojacalo njegovo korisno djelovanje, preporucuje se da se rabi u proklijalom obliku. U trgovinama mozete pronaci mekinje, griz, kuskus i brasno pira. Pir se koristi za izradu kruha i peciva, piva i proizvoda za djecu. Preprzena i mljevena zrna pira koriste se kao zamjena za kavu. Dinkel je lako probavljiv, zato je pogodan za prehranu bolesnih, starijih osoba te djece.
2. Amarant
Amarant, ili stir, je jedna od najzdravijih zitarica. Poput quinoe i heljde, amarant se smatra pseudo-zitaricom (tehnicki gledano ove biljke nisu zitarice). Istrazivanja potvrdjuju da amarant mozemo svrstati medju najstarije zitarice na svijetu. Njegovo podrijetlo je Srednja i Juzna Amerika. Sa sustavnim istrebljenjem ovih naroda stir je gotovo u potpunosti nestao. Danas se stir ponovno otkriva. Moderna nutricionistika mu pridaje veliko znacenje. Amarant sadrzi visokokvalitetne proteine i lizin u vecem postotku nego druge zitarice. Sposobnost bioloske asimilacije njegovih proteina je veca nego kod mlijeka, soje, jecma i psenice. Stir je poseban i po tome što ne sadrzi gluten. Stir je bogat mineralima (kalcij, zeljezo, fosfor, magnezij). Kolicina kalcija u amarantu premasuje onu koju sadrzi mlijeko. Amarant u zrnu mozete kuhati kao i ostale zitarice. Njegovo brasno mozete pomijesati sa psenicnim brasnom i koristiti za izradu kruha.
3. Proso
Proso je bezglutenska zitarica, koja dolazi sa Istoka. Njegovo podrijetlo nije sasvim poznato, ali sigurno je uzgajano u Kini prije više tisuca godina. U srednjem vijeku proso je bilo popularno u mnogih dijelovima Europe i smatralo se odlicnom zamjenom za meso. Moglo se cuvati u skladistima dugi niz godina - cak i do dvadeset godina. Venecija se od opsade Djenovljana spasila upravo zahvaljujuci prosu sacuvanom u svojim skladistima. Zrno prosa je veoma bogato skrobom i po tome se moze usporediti sa kukuruzom. Proso je odlican izvor proteina, vitamina A i B te minerala - posebice zeljeza, magnezija, fosfora i silicija. Zbog visokog sadrzaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetickim preparatom - odlicno djeluje na nokte, kozu, kosu i zubnu caklinu. Proso cisti organizam, uspostavlja ravnotezu, regulira probavu i jaca imunitet. Preporucuje se u slucajevima povecanog fizickog i psihickog napora, trudnicama i dojiljama. Proso se brzo i lako priprema. Zrno mu je slatkasto zbog cega je vrlo ukusno. Ova zitarica ne sadrzi gluten, ali moze se mijesati sa psenicnim brasnom i koristiti za izradu kruha i tjestenine.
4. Quinoa
Quinoa je drevna juznoamericka biljka i jedna od najstarijih zitarica na svijetu. Kultivirana je u Andama jos prije 5000 godina. Inke su prepoznale ovu namirnicu kao izvor snage i izdrzljivosti. Zvali su ju “zlatom Inka” i “majkom zitarica”. Quinoa je bogata visokokvalitetnim proteinima i sadrzi sve esencijalne aminokiseline. Osobito je bogata lizinom, koji sudjeluje u procesima rasta i zacjeljivanja tkiva. Od minerala quinoa sadrzi kalcij, zeljezo, magnezij, fosfor, cink i bakar. Od vitamina - tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamine A i E.  Bogata je vlaknima i karotenoidima. Quinoa pomaze kod migrena, poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje kolesterol i krvni tlak, sprečava alergije i astmu. Prije kuhanja quinou dobro operite, jer njezina ljuska sadrzi saponin - prirodnu gorkastu tvar. Operite i procijedite quinou, a zatim ju kuhajte kao pastu (u velikom loncu sa puno vode) ili poput rize na pari (u omjeru 2 salice vode na 1 salicu quinoe).
5. Kamut
Kamut je drevna zitarica, bliski rodjak danasnje tvrde (durum) psenice. Zrno kamuta je malo zakrivljeno na sredini i 2-3 puta veće od zrna klasicnih sorti psenica. Po hranjivoj vrijednosti, kamut je takodjer superiorniji. Sadrzi 20-40% vise bjelancevina, vise masnoca, aminokiselina, vitamina i minerala. Okus mu je slatkast zbog cega su ovu zitaricu prozvali “slatkom pšenicom”. Zbog visoke energetske vrijednosti kamut je posebno pogodan za tjelesno aktivnije ljude i sportase. Ljudi alergicni na gluten pokazuju 70% manju osjetljivost na kamut. Stoga je kamut izmedju alergicara prozvan “psenicom koju mozete jesti”. Kamut mozete koristiti za kruh, kolace, palacinke i u mnogim drugim receptima, gdje se inace koristi psenica. Od kamuta se mogu pripremati kuskus i tjestenine.
6.Jecam
U mnogim civilizacijama jecam je bio poznat jos prije 12000 godina. Spada u najstarije biljke koje je covjek koristio za svoju prehranu. Medjutim, danas upotreba jecma u ljudskoj prehrani se sve vise smanjuje. Sada rijec jecam vecinu nas podsjeca samo na pivo. Jecam je iznimno hranjiv. Bogat je skrobom, proteinima, secerima, vlaknima, mineralima (kalcij, zeljezo, fosfor, kalij, silicij) te vitaminima A,B1,B2 i B5. Ova zitarica cisti organizam od otrova, ima svojstva diuretika, potice stvaranje mlijeka, jaca kosti, obnavlja organizam i cisti krvne zile. Jecam mozete koristiti u juhama, kuhanim jelima (kao i rizu), te za dorucak u obliku pahuljica.
7. Zob
Danas se zob koristi prije svega za ishranu stoke, ali u proslosti je imala veliko znacenje u ljudskoj prehrani. Kinezi su poznavali zob jos prije vise tisuca godina, a koristili su ju i stari Rimljani i drugi narodi u antickom razdoblju. Danas se zob jos uvijek koristi u velikim kolicinama u Rusiji, Skotskoj i Irskoj. Poznati poridz se priprema od zobi kuhane na vrlo niskoj temperaturi. Zob je jedna od najhranjivijih zitarica. Njezina kaloricna vrijednost je cak 400 kalorija na 100 grama. Ova zitarica je bogata proteinima, mastima te vlaknima. Sadrzi veliku kolicinu minerala (kalcij, zeljezo, fosfor, magnezij) i vitamina skupine B. Zob jaca organizam, povecava stvaranje tjelesne topline, regulira metabolizam, pomaze kod anksioznosti i depresije. U zrnu zobi prisutan je hormon rasta zajedno sa velikim kolicinama kalcija. Zbog toga zob je idealna hrana za mlade u fazi razvoja i trudnice. Zob se koristi u mnogim preparatima za njegu tijela. Cisti kozu, omeksava je, hidrira, smiruje i stiti.
 

8. Tef
Tef je minijaturna zitarica, koja raste u Etiopiji. Tef sadrzi vise kalcija i zeljeza, nego ostale zitarice. Tef je dobar izvor fosfora, magnezija, cinka i tiamina. Ova zitarica sadrzi 8 esencijalnih aminokiselina i odlican je izvor proteina. Od brasna tefa sa pravi poznata injera - kruh, koji etiopcani jedu svaki dan. Tef je bezglutenska zitarica i zbog toga je pogodna za osobe alergicne na gluten. Od tefa mozete napraviti kasu, a njegovo brasno dodavati u kruh i peciva.
 
9. Kukuruz
Kukuruz je zaista cudesna biljka. Raste brzo i njegova zrna postaju jestiva jos prije nego sto sazore. Raste skoro “sam” - njegov uzgoj ne zahtjeva puno truda. Kukuruz potice iz Juzne Amerike, gdje ga smatraju bozanskom biljkom. Kukuruz sadrzi ugljikohidrate, proteine, nezasicene masti, vitamine i mnoge minerale (zeljezo, fosfor, magnezij, kalij). Ova zitarica ima diureticka, hranjiva i okrepljujuca svojstva. Potice rad jetre i bubrega. Aktivno djeluje na tiroidnu zlijezdu, usporavajuci njezin rad. Preporucuje se u slucajevima nervoze i razdrazljivosti. Jaca srce, krvne zile, misice i kosti. Svjeza kukuruzna zrna mogu se u obliku klipa kuhati ili peci. Od kukuruznog brasna se pravi palenta, tjestenina, kruh i kolaci. Kukuruz mozete konzumirati i u obliku kokica ili pahuljica, koje se jedu za dorucak. Za razliku od toga sto mozda mislite, popcorn je jedna od najzdravijih grickalica. Pod uvjetom da za njegovu izradu ne koristite velike kolicine ulja, ne pripremate ga u mikrovalnoj pecnici i ne pravite ga od GMO kukuruza.
10. Raz
Raz se tradicionalno smatra siromasnom namirnicom, ali nije takva. Raz je namirnica sa znacajnim nutritivnim svojstvima: sadrzi ugljikohidrate, proteine, minerale (zeljezo, fosfor, kalcij), vitamine (skupine B i E). Bogata je vlaknima i lizinom. Ova zitarica cisti organizam, djeluje okrepljujuce, sprecava bolesti crijeva i sklerozu, potice cirkulaciju, usporava starenje krvnih zila. Raz je posebno pogodna za osobe izlozene intelektualnom stresu, trudnice, dojilje te starije osobe. Raz mozete koristiti u obliku cijelih zrna, ali cesce se rabi njezino brasno. Preprzena i mljevena zrna razi mogu zamijeniti kavu. Mogu se koristiti i razene pahuljice, koje su odlicne za dorucak, za pripremanje musli ili kao dodatak kremama i juhama.
11. Heljda (hajdina)
Iako ne pripada porodici zitarica, heljda je po sastavu i nacinu upotrebe srodna zitaricama. Heljdino porijeklo je Azija, a danas se ova biljka najvise uzgaja na podrucju Rusije. Heljda je vrlo izbalansirana namirnica. Izuzetno bogata dragocjenim proteinskim tvarima. Sadrzi vitamine skupine B, E i P, minerale (kalcij, zeljezo, fosfor, magnezij, bakar) te esencijalne aminokiseline (lizin i triptofan). Heljda jaca organizam i povecava tjelesnu toplinu, zbog cega je pogodna prije svega za zimsku sezonu. Zbog svog okrepljujuceg djelovanja heljda se posebice preporucuje sportasima, trudnicama, dojiljama te mladima u razvoju. Heljda cisti organizam, stiti krvne zile, sprecava bolesti bubrega i spolnih organa. Od preprzenog zrna heljde u Rusiji se priprema fina kasa. Nacin kuhanja kase je slican kao i kuhanje rize na pari. Od mjesavine heljdinog i psenicnog brasna izradjuje se kruh.
12. Sirak
Sirak, ili sorghum, je zitarica koja se koristi za ljudsku i stocnu hranu. Njegovo porijeklo je Afrika, a danas je ova zitarica popularna u Indiji, Africi i Kini. Sirak je bogat zeljezom, kalijem i fosforom. Od vitamina sadrzi tiamin i niacin. Sirak je dobar izvor proteina i vlakana i ne sadrzi gluten. Sorghum je dobar kao prevencija  bolesti srca, dijabetesa, artritisa, prekomjerne tezine i alergije. Od sirka mozete napraviti kasu, njegovo brasno se koristi za izradu kruha i kolaca. Sa malom kolicinom ulja u voku mozete pripremiti ekspandirani sirak - zdravu zakusku, slicnu kokicama.
13. Riza
Riza, nakon psenice, je druga najpopularnija zitarica u nasoj kuhinji. Na Istoku riza je dominantna biljka i pokriva cak 80-90% prehrane azijskih naroda. Konzumiranje integralne rize osigurava organizmu neophodne ugljikohidrate, proteine, vitamine (posebno skupine B), minerale (kalcij, zeljezo, fosfor) i enzime. Ova zitarica ima antialergijsko djelovanje i s obzirom na to da ne sadrzi gluten, lako se probavlja. Riza blagotvorno utjece u slucaju hipertenzije, kolitisa i zelucanih tegoba. Koristiti ju smiju i dijabeticari, jer se skrob iz rize probavom pretvara u dekstrozu, a ne u glukozu. Osim u zrnu, riza se koristi u obliku pahuljica i brasna. Pahuljice, koje se dobivaju gnjecenjem zrna rize, mogu se koristiti za lagan i zdrav dorucak. Integralno rizino brasno mozete rabiti za pripremu kruha i kolaca.
14. Psenica
Psenica je najcesce koristena zitarica u nasoj kuhinji. Ova biljka je prvobitno uzgajana u Aziji i Africi, a pretpostavlja se da je stara vise od 17000 godina. Postoji dvije vrste psenice: mekana i tvrda (durum). Mekana psenica se koristi za izradu kruha, peciva, kolaca, dok tvrda - za izradu tjestenine. Psenica ima nevjerojatna nutritivna svojstva. Ova zitarica sadrzi sve sto nam je potrebno za zivot - proteine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerale i enzime. Ako biste imali samo psenicu za jesti, ne biste samo prozivjeli, nego i ostali zdravi. Pod uvjetom da ju koristite u integralnom obliku.
Oprez - pseudo integralni proizvodi
Sa povecanim zanimanjem za zdravu hranu, pojavilo se veliko mnostvo pseudo integralnih proizvoda - posebno kruha i brasna. Kao integralno, podmece se “reintegrirano” brasno - mjesavina rafiniranog brasna i mekinja, sto je pokusaj obnavljanja onoga sto je ranije unisteno. To nema nikakve veze sa pravim integralnim brasnom. Razlikovati pravo integralno brasno mozete na sljedeci nacin: Reintegrirano brasno je bijelo sa puno tamnijih tockica, dok je pravo integralno brasno ujednaceno i ima tamnozutu boju. 
Gdje kupiti?
Vecinu integralnih zitarica sa ove liste mozete pronaci u trgovinama zdrave hrane.  Integralne zitarice su vrlo zdrave. Znanstvenici povezuju njihovo redovito koristenje sa smanjenim rizikom od dijabetesa, visokog krvnog tlaka te mnogih vrsta raka. Zato uvrstite ove zitarice u Vas meni i jedite ukusno i zdravo!
Preuzeto sa: www.alternativa-za-vas.com

 
   

Pitamo posjetioce...

Da li ste upoznati sa MS-om?
 
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
 
Mitra Global CMS  
JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club
  Advertisement
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
   
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS