Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
 

Postovani,  

Web stranica multiplaskleroza.ba je mjesto gdje cete naci sve informacije o samoj bolesti i nacinima lijecenja, medicinskim i alternativnim.                                          Nadamo se da ce postati mjesto na kome ce se oboljeli od MS-e, njihove porodice i svi zainteresovani, rado okupljati, razmjenjivati misljenja, ideje i znanja o ovoj bolesti koja nas sve povezuje.
Stranica je pocela sa radom u julu  2008. i vec od pocetka postojanja je uspjela da ispuni svoj prvobitni cilj. Tome je doprinjela i cinjenica da ova stranica posjeduje ozbiljan i kvalitetan tim urednika i administratora, koji posjeduju znanja i znacajno iskustvo iz oblasti koje uredjuju.

 
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
     
Tretman akutnih egzacerbacija Verzija za štampu E-mail

Tretman akutnih egzacerbacija multiple skleroze je fokusiran na davanju kortikosteroida ili ACTH. Nekoliko dobro dizajniranih, kontroliranih studija je pokazalo benefit ovakvog tretmana nekoliko sedmica, ali ne i na duze staze. Kortikosteroidi su prvi preparat upotrijebljen za uspjesan tretman oboljelih od MS i ostali su jedan od standardnih tretmana za kontrolisanje akutnih egzacerbacija (relaps ili napad).
U razlicitim centrima se razlikuju sheme davanja kortikosteroida, uglavnom se daju
3-5 dana metylprednisolon I.V.  1 gram dnevno (pulsna kortikosteroidna terapija), nakon cega slijedi kratkotrajni kurs peroralnog ordiniranja Prednisona.
KORTIKOSTEROIDE TREBA UZIMATI POD NADZOROM LIJECNIKA
Kortikosteroidi (steroidi) moraju uvijek biti uzimani pod nadzorom ljekara. Moguce nuspojave ukljucuju iritaciju zeluca, podizanje secera u krvi, zadrzavanje vode, uznemirenost, nesanicu i promjene raspolozenja. Ipak vecina oboljelih dobro podnosi tretman. Cak i kod kratkorocnih terapija I.V. steroidima, lijecnici mogu propisati lijekove koji ce osobi pomoci  da zaspi i da joj se minimizira neugodnost u zeludcu.Oralni steroidi koji  treba da se uzimati tokom odredjenog vremenskog perioda ne smiju se prestati uzimati naglo, jer mogu poremetiti prirodnu tjelesnu proizvodnju steroida od strane nadbubrezne zlijezde.Postepeno smanjivanje doze na nize, prije prekida uzimanja lijekova, daje tijelu vremena da normalizuje vlastitu proizvodnju. S obzirom da vrlo kratki tretman I.V.Steroida nema ucinka na nadbubreznu zlijezdu, oralni steroidi cije se uzimanje smanjuje obicno nije pozeljno.
TERAPIJA KOJA MIJENJA TOK M.S. - IMUNOMODULATORI 
Inetrferoni pripadaju skupini proteina koji nastaju u tijelu prirodnim putem, a pomazu u regulisanju imunoloskog sistema, te suzbijanju bolesti. Klinicki je dokazano u mnogobrojnim multicentricnim, randomiziranim studijama efikasnost ovog lijaka.
Dokazano je da interferon beta pomaze u umanjenju broja i intezitetu relapsa kod multiple skleroze, usporava napredovanje tjelesnog invaliditeta, smanjuje broj aktivnih lezija (plakova) na snimcima MRI, umanjuje potrebu za steroidima, smanjuje broj dana provedenih u bolnici.Preporucuje se prije svega za relapsirajuce- remitirajuci tip multiple skleroze.
Interferoni mogu inducirati produkciju antitijela protiv celularnih ili humoralnih antigena . FDA je preporucila prvi put 1993. godine lijek koji mijenja kurs multiple skleroze, bio je to Interferon β-1b, 1996. godine Interferon  β-1a, za i.m. davanje, te kasnije 1996. galatimer acetat za RRMS. Interferon β-1a za s.c. administraciju u Americi je odobren 2002. godine, a u Kanadi i Evropi znatno ranije.
Najcesci nuz efekti interferona beta  1b su simptomi koji nalikuju gripi: povisena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja, mialgije. Simptomi se javljaju neposredno po injiciranju injekcije, a nestaju za manje od 24 sata. Relativno cesto je prisutna lokalna reakcija koja se ocituje crvenilom koze, rijetko nekrozom lokalno.Kontraindikovan je u trudnoci, kod preosjetljivosti na prirodni ili rekombinantni beta inerferon ili humane albuminbe, ne daje se osobama mladjim od 18 godina, mjere opreza neophodne kod suicidalnih bolesnika, teske depresije, teskih oboljenja jetre, lose kontrolirane epilepsije, potrebno redovno pracenje krvne slike.Ne treba se davati istovremeno sa kortikosteroidima i ACTH.
Lijecenje se ne preporucuje ukoliko u protekle dvije godine nije bilo barem dva relapsa multiple skleroze.
INTERFERON  β-1B
Lijecenje interferonom beta- 1b treba zapoceti uz nadzor ljekara, prije primjene pripremi se otopina za injekciju iz sadrzaja bocice sa 1,2 ml otapala, a potom se 1,0 ml rastvora (8,0 MIU) ubrizga subcutano svaki drugi dan. Da bi se smanjio rizik od nekroza na mjestu injekcije, treba upotrijebiti asepticnu tehniku davanja i mijenjati mjesto injekcije svaki dan.
Interferon beta 1-b treba cuvati na hladnom mjestu (2-8 °C), prije pripreme injekcione otopine pohranjuje se u frizideru, ukoliko se ne plasira odmah, moze stajati 3 sata u frizideru.
INTERFERON β-1A
Proizvodi se posebnim biotehnoloskim procesom i slican je prirodnom. Injicira se subkutano tri puta sedmicno i to 22 ili 44 µg ovisno o stepenu onesposobljenosti, tako da pacijent čiji je EDSS 4 i više uzimaju vecu dozu. Lijek se nalazi u napunjenim spricama sa pricvrscenom iglom za samostalnu upotrebu, a dostupan je i autinjektor. Terapija se započinje sa inicijalnom dozom koja je 20% od totalne, postupno povecavajuci dozu unutar 5 sedmica. Istovremeno se preporucuje paracetamol ili acetaminofen da se sprijece nuz efekti koji nalikuju gripu.
GALATIMER ACETAT (Copaxone)
U studijama radjenim u SAD-u, gdje je davano 20 mg.s.c. dnevno pacijentima ciji je EDSS 0-5, sa najmanje dvije egzacerbacije u dvije godine koje su prethodile zapocinjanju tretmana, nadjeno je da je redukcija relapsa nakon 9 mj. 33%, aktivnost evidentna na skenovima MRA je znatno sporija i manja u odnosu na rezultate koji su evidentni kod upotrebe iterferona beta, sto se objasnjava drukcijim mehanizmom djelovanja i cinjenicom da je MRI kontrola uslijedila nakon cetiri mjeseca od zapocinjanja tretmana.
MITOXANTRON
Prvi put uveden za tretman pogorsanja relapsirajuce- remitirajuceg tipa bolesti, sekundarno progresivnog i primarno progresivnog tipa MS 2000-te godine.
U Evropi je radjena multicentricna, placebo- kontrolna studija na 194 pacijenta, gdje je davano 5 mg/m² I.V. ili 12 mg/m² svaka tri mjeseca u toku dvije godine. Rezultati studije su pokazali kod 64% poboljsanje u odnosu na placebo, 69% je imalo redukcije u godisnjim relapsima, rezultati o promjenama na MRI nisu jos publikovani.
DRUGI AGNESI KOJI SU POKAZALI NESTO SLABIJU EFIKASNOST U TRETMANU MS: Cyclophosphamid, Azathiprine, Methotrexate, Potpuna limfoidna iradijacija, Intravenski imunoglobulini.
KAPI "Semaks" i "SPV-2001"
Preparat "Semaks" je nagraden mnogim zlatnim medaljama, od kojih je svakako najvaznija Eureka u Briselu i nagrada vlade Ruske Federacije za 2002 - prva nagrada koju je Ruska Federacija dodelila za neki lek. Semaks je kao lek registrovan 20.12.1994. godine u Rusiji, a u SRJ 28.5.1996.
Poslednjih godina profesor Stukalov je sa svojim timom u Moskvi razvio preparat "SPV- 2001", koji pomaze otklanjanju bola, a ne stvara naviku. Preparat bi trebao da od jeseni bude primenjivan u : Rusiji, Japanu, SAD, Velikoj Britaniji...Prvi je biohemicar i lekar u svetu koji je stvorio lek za mozak.
Karakteristicno za "Semaks" i "SPV-2001" je to sto su oba u obliku kapi sa veoma dugim poluzivotom i upotrebljavaju se ukapavanjem u nosnu sluzokozu odakle odlaze u mozak. Takodje je svoj rad nastavio razvijanjem dva nova leka za cir na zeludcu koji su vec odobreni i kojima pocinje prva faza klinicke primene. Neuropeptidi su lekovi buducnosti, kaze akademik Stukalov.

 
   

Pitamo posjetioce...

Da li ste upoznati sa MS-om?
 
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
 
Mitra Global CMS  
JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club
  Advertisement
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
   
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS