Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
 

Postovani,  

Web stranica multiplaskleroza.ba je mjesto gdje cete naci sve informacije o samoj bolesti i nacinima lijecenja, medicinskim i alternativnim.                                          Nadamo se da ce postati mjesto na kome ce se oboljeli od MS-e, njihove porodice i svi zainteresovani, rado okupljati, razmjenjivati misljenja, ideje i znanja o ovoj bolesti koja nas sve povezuje.
Stranica je pocela sa radom u julu  2008. i vec od pocetka postojanja je uspjela da ispuni svoj prvobitni cilj. Tome je doprinjela i cinjenica da ova stranica posjeduje ozbiljan i kvalitetan tim urednika i administratora, koji posjeduju znanja i znacajno iskustvo iz oblasti koje uredjuju.

 
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
     
Nove ili lazne nade u lijecenju multiple skleroze Verzija za štampu E-mail

Otkrice naucnika s univerziteta UCLA probudilo je novu nadu obolelima od multiple skleroze, neizlecive autoimune bolesti koja pogadja vise od dva i po miliona ljudi
Multipla skleroza je autoimuna bolest u kojoj imunoloski sistem organizma pocinje da napada celije mozga i kicmene mozdine. Veliki je broj lijekova koji pomazu da se ublaze simptomi ove teske bolesti, ali do sada nije otkriven nijedan koji bi sasvim mogao da zaustavi degeneraciju mozga. Kada jednom neuroni neumoljivo pocnu da odumiru, vremenom se u organizmu ispoljavaju nebrojeni simptomi, od poremecaja vida do slabosti misica ili cak potpunog gubitka kontrole nad njima. Dr Ronda Voskul jedna je od clanica naucnog tima koji je otkrio posebnu vrstu estrogena za koji se vjeruje da direktno sprecava posledice multiple skleroze na mozak.
Rezultati laboratorijskih ispitivanja na misevima daju nadu oboljelima, ne samo od ove, vec i od drugih neurodegenerativnih bolesti.

„Rezultati su nas veoma obradovali i uzbudili. Naime, trenutno dostupna lijecenja multiple skleroze uspjesno se bore sa upalnim aspektom ove bolesti, ali ne sprecavaju odumiranje mozdanih celija. Ovaj novi vid je djelotvoran u borbi s oba patoloska procesa”, kazala je dr Voskul.
Problem s koriscenjem spojeva koji spadaju u grupu steroidnih hormona, a novi spoj se ubraja u tu grupu, jeste u njihovoj sklonosti ka izazivanju maligne proliferacije celija u dojci, a i u nekim drugim zlijezdama.
Dr Voskul kaze da je problem otklonjen, jer se taj posebni estrogen vezuje samo za jednu vrstu receptora koji ne izaziva rak. „Problem smo rijesili upotrebom estrogena s vrlo neobicnim karakteristikama. On se, naime, vezuje samo za jednu vrstu receptora koji nema nikakvu ulogu u nastanku raka. Zato pretpostavljamo da ga mozemo dati u velikim kolicinama kako bi u organizmu stigao do svih mesta nervnog sistema koja bolest zahvata, a u isto vreme ćelije dojke ne bi ni ’primetile’ njegovo prisustvo”, kaze dr Voskul.
Potencijalna korist od ovog otkrica nije samo vezana za multiplu sklerozu.
Istrazivacki tim se nada da bi ova nova kombinacija mogla da bude uspjesno oruzje u borbi protiv Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Istovremeno, desetine hiljada obolelih od multiple skleroze u Velikoj Britaniji s nadom iscekuju rezultate primene maticnih celija iz kostane srzi u lijecenju ove bolesti. Revolucionarno lijecenje sprovodi se u bolnici Frenchaj, nedaleko od Bristola, a u proces su ukljuceni pacijenti kojima su maticne celije uzete iz vlastite kostane srzi.
Neil Skolding, profesor klinicke neurologije u Nort Bristolu, koji rukovodi ovim istrazivanjem, kaze: „Vjerujemo da celije kostane srzi imaju sposobnost egzaktne popravke tipa ostecenja koji vidimo u mozgu i kicmenoj mozdini obolelih od multiple skleroze. Dajuci bolesnicima veliku kolicinu njihovih vlastitih celija kostane srzi, nadamo se da cemo stabilizovati bolest i postici neki oporavak”.
Klinicki eksperiment koji je zapocet pre nekoliko mjeseci jos ne daje nikakve rezultate osim sto podgrijeva nadu da je nauka na putu da otkrije lijek za multiplu sklerozu. Proci ce jos mnogo godina prije nego sto do neprocenjivog otkrica dodje, a dotle bar tinja nada da se u nekoj od laboratorija sirom svijeta koje se bave ovim istrazivanjima nazire skidanje vela sa tajne lijecenja ove teske bolesti.
Neke ranije studije su pokazale da su maticne celije sposobne da se razviju u druge celijske tipove, da putuju krvotokom do mozga i da aktivno ispunjavaju ostecena podrucja. Eksperiment iz Frenchaja izbegava eticku polemiku u vezi s mnogim studijama o maticnim celijama, buduci da ne koristi ljudski embrion. Injekcija maticnih celija kostane srzi oboljelih koja im je data prije nekoliko mjeseci jos ne pokazuje vidljive rezultate. Stanje mozga pacijenta neprekidno se prati, a milioni oboljelih strpljivo iscekuju rezultate. Dok ima nade ima i života…
A kod nas?
Sto se tice primene ovih novih terapija kod nas, jasno je da ce to dugo jos biti u domenu naucne fantastike. Nasi strucnjaci takodje vjeruju da su nove terapije koje se ispituju veoma skupe, a da ne donose revolucionarne novosti u lijecenju. Za sada se multiple skleroza kod nas lijeci betaferonom i lijekom rebifu, koji omogucavaju usporavanje bolesti.
Ukoliko se daju pacijentu kod koga je tek prepoznata multipla skleroza u ranom stadijumu, velike su sanse da se bolest i ne razvije. Od ukupnog broja pacijenata koji primaju ove lekove preko zdravstvenog fonda, polovina njih dobija betaferon, a druga polovina rebif. Problem je sto nema novca za nekoliko hiljada oboljelih, pa veoma skupu terapiju besplatno dobija tek nesto vise od tri stotine pacijenata… Ali, to je vec samo nasa tuzna prica…
Dusica Pavicevic
[objavljeno: 03/02/2008]

 
   

Pitamo posjetioce...

Da li ste upoznati sa MS-om?
 
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
 
Mitra Global CMS  
JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club JoomlaMarket.de Professional Joomla Templates Club
  Advertisement
 
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS
   
Mitra Global CMS Mitra Global CMS Mitra Global CMS